Send Fresh Flowers Worldwide
Najnowsze Posty Forum

Wyniki od: 1 do: 1 z 1 znalezionych

AutorW±tek
Janekprzepis mojej babci: Jak zrobić chleb cebulowy
user pic
Jak zrobić chleb cebulowy
Składniki:
42 g ¶wieżych drożdży,
100 g otrębów pszennych,
1 łyżka miodu,
900 g m±ki krupczatki,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
200 g sera: goudy, owczego lub ementalera,
2 łyżki soli morskiej,
750 ml ciepłej wody,
sól,,

Drożdże, otręby, miód, wodę wymieszaj z 250 g m±ki. Przykryj czyst± ¶ciereczk± i odstaw na kilka minut, aż zakwas lekko się "zaburzy". Obrane cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Odstaw do ostygnięcia. Twardy ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, miękki pokrój w kostkę lub rozdrobnij na małe kawałki. Cebulę, ser, sól,oraz pozostał± czę¶ć m±ki dodaj przygotowanego zakwasu i wyrabiaj ciasto aż zacznie odstawać od brzegów misy. Gdyby się kleiło do r±k, wystarczy je podsypać m±k±. Ciasto przykryj czyst± ¶ciereczk± i odstaw do wyro¶nięcia na 30 minut. Na posypanej m±k± stolnicy ponownie wyrób ciasto. Uformuj bochenek
i ułóż go na wysmarowanej tłuszczem blasze w garnku lub innej dużej formie. Ponownie odstaw do wyro¶nięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 250 C. Chleb włóż do piekarnika, a po 10 min. zmniejsz temperaturę do 220C. Piecz 70-80 min. Wyjmij przełóż na kartkę i ostudĽ. Przepis znajdziesz na www.hitek.cba.pl
29/05/2013  07:12